Scheurvorming

Wij zijn onlangs bij een kalksteen banenvloer geroepen.  Er zaten scheuren in de vloer haaks op de legrichting, als het ware van voeg naar voeg en staken dwars de baan over. De lengte van de scheuren was steeds ongeveer een meter of vier. De scheur was niet breder dan 0,2 mm In de vloer was vloerverwarming aangebracht.

Dit verschijnsel komt vaak voor bij banenvloeren in combinatie met een behoorlijk speciebed.

De oorzaak is de krimp van het speciebed. De scheuring begint in de stootvoeg, steekt over naar de volgende en neemt en passant de stenen baan ook mee.  

Om dit verschijnsel te voorkomen, dient men op een aantal punten te letten:

* Liever vierkante tegels dan banen bij vloerverwarming. Hooguit de voeg scheurt dan.
* Hoe dunner de baan hoe groter de kans op scheuren. Kies voor 20 mm dikke natuursteen.
* Breng het speciebed in twee lagen aan. Smeer tot bovenzijde vloerverwarmingbuizen, laat eerst uitharden.
* Gebruik niet te veel aanmaakwater. Dit beperkt de krimp

Advies: scheuren eerst goed reinigen, vervolgens scheur dichtlaten vloeien met een kunsthars op kleur.   

Belastingschade aan vloer openbare ruimte 

In de Passage in Roosendaal is een natuursteen vloer van ongeveer 900 m² aangebracht. Nadat de vloer in gebruik is genomen bleek vrij snel dat er scheuren en holle plekken onstonden in de grote tegels door grote belasting ten gevolge van hoogwerkers en bevoorradingkarren..
Onderzoek wees uit dat de drukvastheid van de specie onvoldoende was, met name ter plaatse van de voegen.

Kapotte tegels zijn vervangen en holle plekken zijn geïnjecteerd met epoxyhars.

Alhoewel alles bij elkaar een behoorlijke schadepost opleverde voor alle betrokken partijen, kon hierdoor na een periode van grote zorg en aandacht men toch genieten van een fraaie en functionele vloer.

Van Hall Natuursteen adviseert in de voorbereidende fase een meer geschikte ondergrond te kiezen in dit soort situaties, waarin de natuursteen te maken krijgt met aanzienlijke belastingen.

Losliggende vloerplaten na verlijming

In Huizen (N-H) zijn door een gerenommeerd natuursteenbedrijf platen Portugese kalksteen geleverd en aangebracht. Vanwege onvoldoende dikte is men gaan leggen in dekbedlijm. Omdat de lijmdikte te groot was (ca. 25 mm) is men op dotten gaan lijmen. Nu klinken alle platen (1x1 m) hol, zijn er op diverse plaatsen scheuren ontstaan, zit er beweging in de platen en liggen de voegen eruit. Reeds na 1,5 jaar ziet de vloer er  niet meer uit. Het natuursteenbedrijf geeft niet thuis. De bewoner heeft ons gevraagd hem bij te staan. Het dreigt een juridische procedure te worden. 

Kromtrekken Mustang leisteen

Door ondeugdelijke lijm (snellijm, die zelfs na een dag nog zacht was) konden de punten van grote banen leisteen ietwat gaan kromtrekken. De klant wilde de gehele vloer vernieuwd hebben. Dit was in mijn visie een beetje overdreven. Op basis van een formule en een tabel in de Gids voor Afwerkvloeren, deel II, Natuursteen heb ik geoordeeld dat een aantal tegels dienen te worden vervangen. Hiermee moet de bewoner het doen.

Mustang leisteen als gevelbekleding

3 cm dik materiaal wordt met penverankering bevestigd aan het betonnen binnenspouwblad. Sommige platen gaan vanwege gelaagdheid scheuren. Een foute keuze.

 

Contactgegevens

Van Hall Natuursteen
Kruidenmeent 12
1218 BC Hilversum

Stel een vraag:

info@natuursteenadvies.nl

06-43234176